"Steaua fara nume" - cel mai important spectacol de pe vremea lui Ceausescu - VIDEO

In anii '70- '80, romanii, aflati sub conducerea lui Ceausescu, nu aveau parte, pe atunci, de prea multe momente de relaxare, iar iesirile in oras se rezumau de multe ori la o prajitura servita la cofetarie. Nu existau mall-uri si nici nu erau organizate atat de multe concerte ale unor staruri din strainatate. Exista, insa, un spectacol la care toti romanii se inghesuiau sa il vada live sau sa il urmareasca la televizoarele lor alb-negru: "Steaua fara nume".

Show-ul devenise un adevarat fenomen in viata romanilor. Era o ocazie in care multi se eliberau de stramtoarea comunismului. Plus ca acest spectacol a lansat artisti care au ramas pentru totdeauna in istoria muzicii usoare romanesti: Cornel Constantiniu, Corina Chiriac, Loredana Groza, Oana Sarbu, Mihaela Runceanu, Eva Kiss sau Doina Spataru.

Cei care doreau sa ajunga la spectacol isi cumparau bilete cu doua luni inainte, iar in ziua cea mare imbracau hainele de sarbatoare. De partea cealala a scenei, in culise,  exista inca povesti nespuse.

"A fost un fenomen de masa atat in ce priveste participarea celor care veneau la preselectii dar si cei care se uitau, nu puteai masura ratingul dar atunci cand era steaua fara nume lumea intra in case si se uita la televizor", spune Marius Teicu.

Doina Spataru Olinescu isi aminteste si acum cu drag de acea zi de martie din anul 1969, cand a devenit prima interpreta de muzica usoara care a fost rasplatita cu mult ravnitul trofeu. Ea a fost prima care a dat un nume Stelei, iar grandiosul spectacol  i-a schimbat viata pentru totdeauna.

Pe scena "Steaua fara Nume" nu numai ca au fost descoperite mari talente ale muzicii usoare, dar aceasta devenise totodata scena pe care se desfasura un  adevarat spectacol de moda. Ce-i drept, vremurile fiind conservatoare, tinutele nu aveau cum sa scape de  ochiul vigilent al cenzurii comuniste.

Marius Teicu era si el un tanar timid, dar talentat si... extrem de ambitios. Astazi, compozitorul  isi aminteste si el cu nostalgie de ziua in care i s-a propus sa prezinte spectacolul. Se intampla in perioada in care o alta stea avea sa intre in istoria muzicii usoare: Loredana Groza.

Pe atunci, artista era doar o pustoaica de 15 ani si jumatate care, in mod normal, n-ar fi avut voie sa participe la concurs. Marius Teicu, insa, care se atasase de adolescenta cu parul balai, a facut totul pentru ca ea sa se bucure de o exceptie si sa cante in fata juriului.

Show-ul s-a sfarsit odata cu moartea dictatorilor Ceausescu, inainte ca multi alti artisti talentati sa poata avea sansa de a ajunge in finala. Romanii, care pe vremea comunismului isi gaseau refugiul in fata unui asemenea spectacol, regreta si astazi ca nimeni nu a mai putut organiza un eveniment de o asemenea anvergura. Au venit alte timpuri, alti artisti, alte stiluri.

Program PRO 2

 • Miercuri
 • 06:00 Intr-o alta viata
  90 min
  07:30 Stadiul relatiei: complicat
  60 min
  08:30 Petale de singuratate
  75 min
  09:45 Pe taramul dorintei
  105 min
  11:30 Inima nu cere voie
  120 min
  13:30 Dragoste de contrabanda
  60 min
  14:30 Petale de singuratate
  75 min
  15:45 Stadiul relatiei: complicat
  60 min
  16:45 Intr-o alta viata
  75 min
  18:00 Pe taramul dorintei
  60 min
  19:00 Inima nu cere voie
  120 min
  21:00 Dragoste de contrabanda
  60 min
  22:00 Regina
  105 min
  23:45 Stadiul relatiei: complicat
  60 min
  00:45 Inima nu cere voie
  105 min
  02:30 Ally McBeal
  210 min
  06:00 Intr-o alta viata
  90 min