IMAGINI SOCANTE: Ritualuri de exorcizare in Romania - VIDEO

In urma cu o jumatate de mileniu, in spatele zidurilor groase ale manastirilor catolice, preotii erau invatati sa lupte cu un dusman nevazut: satana.

Nu este inceputul unui film de groaza, ci al unor ritualuri in cadrul carora, sustin unii slujitori ai Domnului, oamenii erau deposedati de diavol. Dupa sute de ani, astfel de ritualuri ar continua sa aiba loc, sub atenta observatie a unor preoti, chipurile, experti in asa ceva.

Imaginile sunt terifiante: cei banuiti ca l-ar avea in ei pe necurat racnesc, capata puteri incredibile, isi schimba vocea si vorbesc in limbi pe care nu le-ar fi stiut vreodata. In unele tari, practica se numeste "deposedare". La noi, "slujbe de dezlegare de duhurile rele".

Biserica Ortodoxa Romana nu recunoaste existenta si eficienta acestor ritualuri. Asadar, cazuri precum cel de la manastirea Tanacu, unde o maicuta a fost rastignita pe cruce si lasata sa moara de foame raman un mister.

Dupa sase ani, auzim in continuare de preoti romani, care ar face exorcizari. Insa un preot greco-catolic, sosit in tara noastra pentru a-i ajuta pe presupusii posedati de diavol, spune ca multi dintre ei sufera mai degraba de boli psihice.

Imaginile par desprinse dintr-un film horror pe care nici macar un om matur nu l-ar putea urmari fara sa simta cum i se ridica tensiunea. Preotul maltez Elias Vella sustine, insa, ca momentele surprinse de camera de filmat sunt reale si ca ceea ce vedem este o... lupta a sa cu diavolul. Insa nu oricine poate scoate spiritul rau dintr-un corp omenesc, a adaugat parintele care are in spate o experienta de 17 ani.

Chiar daca Biserica Romana nu permite si nu recunoaste practicarea ritualurilor de exorcizare, de-a lungul timpului am auzit de cazuri in care unii preoti ar fi incercat sa scoata demonii din oameni. Un astfel de caz s-a incheiat dramatic pentru o maicuta din manastirea Tanacu. Se intampla in 2005...

In spatele acestor porti, nu se faceau doar rugaciuni. Ritualuri ciudate aveau loc ziua in amiaza mare, sau in miezul noptii. Preotul Corogeanu, impreuna cu patru maicute din manastire ar fi sechestrat-o pe maicuta Irina Cornici intr-o chilie, legand-o cu sfori de maini si de picioare. Dupa trei zile de chin, femeia si-a dat duhul...

Maicuta a fost gasita crucificata. Timp de trei zile, nu a primit mancare. Nici macar apa. Nimeni nu stie ce s-a intamplat, de fapt, in lacasul sfant. Nimeni nu vorbeste despre ritualurile pe care, desi conducere bisericii noastre nu le recunoaste, preotul de aici, impreuna cu patru maicute, le-au prestat. Chiar si dupa aflarea adevarului despre cele intamplate in manastire, preotul si maicutele s-au declarat, senini, nevinovati.

Parintele Elias Vella, sosit in Romania pentru a vorbi despre ritualurile de exorcizare vechi de peste 500 de ani, atrage atentia ca nu toti oamenii care se comporta in mod bizar sunt neaparat posedati de diavol. Multi dintre ei, adauga acesta, ar putea avea, de fapt, probleme psihice.

Cei care au ucis o maicuta la Tanacu, sub pretextul salvarii ei de sub dominatia satanei, au raspuns in fata superiorilor, pentru ca nu ar fi cerut acordul acestora, dar si in fata instantei de judecata.

Totusi, judecatorul pamantesc a avut o alta parere. L-0a condamnat pe parintele Corogeanu la sapte ai de detentie, pentru lipsire de libertate. Maicuta Nicoleta Sofia Arcalianu a primit 6 ani de inchisoare iar celelalte trei maicute cate 5 ani, pentru aceeasi infractiune.

A fost o exorcizare esuata sau un ritual plin de cruzime, in care si-a pierdut viata o biata femeie? Parintele Vella spune ca lupta cu diavolul nu ar fi una usoara, dar ca in aproape doua decenii ar fi scos sute de demoni din corpurile oamenilor. Omul isi aminteste de cel mai greu caz al sau. Se intampla in Cehia, in urma cu zece ani.

Parintele povesteste ca dupa mai multe incercari de exorcizare, a reusit sa o salveze pe tanara. Ar fi avut nevoie de sase preoti si de o femeie, care sa o tina pe fata posedata. Auzim adesea astfel de povesti care s-ar fi intamplat si in Romania, auzim aceste lucruri despre oameni care cred ca sunt posedati. BOR nu contesta existenta unor astfel de practici in bisiericile din tara noastra, insa reprezentantii acestei institutii se feresc sa intre in detalii legate de acest subiect.

Program PRO 2

 • Vineri
 • 06:45 Dimineti langa tine
  75 min
  08:00 Cine-i cine?
  75 min
  09:15 Inimi ratacite
  120 min
  11:15 O singura privire
  135 min
  13:30 Secrete in familie
  60 min
  14:30 Silvana
  60 min
  15:30 Cine-i cine?
  60 min
  16:30 Dimineti langa tine
  60 min
  17:30 Inimi ratacite
  90 min
  19:00 O singura privire
  120 min
  21:00 Secrete in familie
  60 min
  22:00 Iertare
  120 min
  00:00 Iubire ca in filme
  60 min
  01:00 Dimineti langa tine
  45 min
  01:45 Secrete in familie
  60 min
  02:45 O singura privire
  90 min
  04:15 Iertare
  90 min
  05:45 Silvana
  60 min
  06:45 Dimineti langa tine
  75 min

Stiri